Składniki
- 8 dużych dojrzałych pomidorów
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie śmietana
- u mnie zioła: bazylia i cząber
Pomidory sparzyć, obrać i zmiksować. W garnku umieścić oliwę z oliwek, dodać zmiksowane pomidory, posiekany czosnek. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu ok 10min. Zupę doprawić solą, pieprzem i ziołami. Można zabielić śmietaną. Zupę podawać gorącą, z bagietką czosnkową lub groszkiem ptysiowym, albo jak ja z makaronem - bo u mnie w domu mieszkają makaronożercy, ktorzy na "bułkę w zupie albo inne groszki" krzywo patrzą:).
Zupa wychodzi smaczna, jest łatwa i szybko się ją wykonuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz