sobota, 7 września 2013

Zupa krem z pomidorów

Bardzo spodobał mi się numer 4/2013 Polska Gotuje i tak oto powstała zupa krem z pomidorów:



Składniki
  • 8 dużych dojrzałych pomidorów
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie śmietana 
  • u mnie zioła: bazylia i cząber

Pomidory sparzyć, obrać i zmiksować. W garnku umieścić oliwę z oliwek, dodać zmiksowane pomidory, posiekany czosnek. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu ok 10min. Zupę doprawić solą, pieprzem i ziołami. Można zabielić śmietaną. Zupę podawać gorącą, z bagietką czosnkową lub groszkiem ptysiowym, albo jak ja z makaronem - bo u mnie w domu mieszkają makaronożercy, ktorzy na "bułkę w zupie albo inne groszki" krzywo patrzą:).
Zupa wychodzi smaczna, jest łatwa i  szybko się ją wykonuje.


  Akcja Zupa Krem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz