Pasztet z ciecierzycy
Pasztet z ciecierzycy
Składniki (na małą foremkę):
- 200g ciecierzycy suchej
- 5 pieczarek
- mała cebulka
- 1 marchewka
- pół korzenia pietruszki
- pieprz
- sól
- pieprz cayenne
- otręby zytnie (1/3 szklanki)
- odrobina bułki tartej
- jedno jajko
Ciecierzycę moczymy w wodzie 24h. Potem lekko ją solimy i gotujemy, tak by była miękka. Marchewkę i pietruszkę gotujemy do miękkości z odrobiną cukru. Pieczarki podsmażamy na oliwie z oliwek z cebulką. Następnie ciecierzyce ucieramy razem z marchwią i pietruchą dodajemy pieczarki. Ja ciecierzycę odcedziłam, ale podczas blendowania musiałam dolać odrobinę wody. Jak nam powstanie jednolita masa dodajemy jajko, otręby, bułkę i przyprawiamy do smaku, można dodać ząbek czosnku, ale mi się wydawało ze powstał smak taki jak podczas borowania u dentysty:) i wyjęłam. Wykładamy do formy. Pieczemy 1h w 180 stopniach C.
Dawno już chciałam zrobić taki pasztet, ale przekładałam, bo bałam się ze mi nie wyjdzie:)Ale wyszedł i mi smakuje i bardzo pasuje do niego biała rzodkiew i chleb razowy:)
A u kombinujących futrzaków bałwan Olaf:)
bardzo lubię wszelkiego rodzaju dania na bazie ciecierzycy, a ten pasztet zapowiada się smacznie :)
OdpowiedzUsuńMi osobiscie smakuje:) wiec mam nadzieję, że u Ciebie też tak będzie:)
UsuńWygląda przepysznie, a z pieczarkami jeszcze nie robiłam ;) Najczęściej robię z dodatkiem kaszy jaglanej. A patrząc na zdjęcia fajnie się smaruje ;)
OdpowiedzUsuń:) pasztet z ciecierzycy nie jest wdzięcznym modelem - no nie wygląda apetycznie - ale smaruje się dobrze - jedynie skórka obsycha podczas pieczenia i jest ciut twardsza:)
UsuńJa uwielbiam pasztet z ciecierzycy. Nie robiłam zpieczarkami, więc Aniu mnie zainspirowałaś:) i dziękuję bardzo:)
OdpowiedzUsuń