Śliwki, śliwki, śliwki... pyszne o pięknym kolorze, smaku i aromacie dobrze się komponują z goździkiem, kardamonem, cynamonem, pieprzem...
Aromaty śliwkowe towarzyszyły nam kilka ostatnich dni - był kisiel śliwkowy - pyszny i banalny w wykonaniu, była zupa śliwkowa, kompot i zapasy do słoika - powidła i czekośliwka:).
Kisiel śliwkowy
- 0,3 kg śliwek
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- ok. 1 łyżka cukru
- 3 goździki
Śliwki umyć i wypestkować. Zalać wodą, dodać goździki, podgotować aż będą się rozpadały, w zależności od słodkości i własnych upodobań dosłodzić.Można przetrzeć przez sitko aby pozbyć się skórek, można zblendować na gładką masę (bez goździków), można po prostu zdjąć skórki. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlać do gotujących się śliwek. Gotować do bulgotania.
śliwki z niecierpliwością czekają na przetworzenie... |
Przetworom towarzyszył P. Czajkowski - Dziadek do Orzechów (marsz)
mmm domowy kisiel:) zero chemii, zero konserwantow:)
OdpowiedzUsuń