sobota, 21 września 2013

Zupa krem paprykowo-pomidorowy

Zupa krem powstała z kompilacji różnych przepisów.




Składniki:
  •  2 papryki
  •  2 pomidory
  •  2 - 3  ziemniaki
  •  bulion warzywny
  •  grzanki czosnkowe
Papryki pokroić na mniejsze kawałki, pomidory przekroić na pół i włożyć do piekarnika - piec 20-30min w temp 150 stopni C. W tym czasie podgrzać bulion i ugotować w nim ziemniaki. Po upieczeniu paprykę włożyć do woreczka foliowego zamknąć, poczekać i zdjąć skórkę. Do bulionu wrzucić paprykę, pomidora bez skóry podgotować i utrzeć na gładką masę. Podgotować i przyprawić według własnego gustu - u mnie trochę słodkiej i ostrej papryki, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
Można zabielić śmietaną lub jogurtem naturalnym lub typu greckiego.

Grzanki: bułki podgrzać na patelni z odrobiną oliwy i pokrojonym drobno czosnkiem.

Piosenka na dziś: Asaf Avidan - One day (remix)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz