Żurawina na winie (przepis pochodzi z broszury lidlowej o kanapkach)
- 150g żurawiny
- woda przegotowana
- 100 ml czerwonego wina ( u mnie półwytrawne czerwone Celebro Italy)
- łyżeczka miodu
- kilka kropel soku z cytryny
Żurawinę zostawiamy na kilka godzin zalanych wodą (może być na noc), następnie gotujemy do wyparowania wody. Po wyparowaniu dodajemy wino, miód i sok z cytryny. Gotujemy do odparowania wina. Żurawina wychodzi słodka.
Ja podałam tę żurawinę do smażonego sera camembert (w jajku i bułce tartej) i posypałam prażonymi pestkami słonecznika (w broszurce była jako dodatek do kanapki z camembertem zwykłym również ze słonecznikiem).
Mimo, że do sera bardziej pasuje białe wino - jednak my z Kocurem wybraliśmy te otwarte już Celebro Italy.
Oto nasi pozostali goście:
Wina Celebro
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz