niedziela, 28 grudnia 2014

Paszteciki krucho-drożdżowe

Paszteciki krucho-drożdżowe (przepis z zeszytu):

Składniki:
  • 1kg mąki
  • paczka drożdzy
  • 200ml śmietany
  • kostka margaryny
  • pół kostki miękkiego masła
  • 4 jajka
  • sól do smaku

Drożdże rozrobić ze śmietaną, odstawić do wyrośnięcia. Dodać do mąki z tłuszczem  - posiekać nożem jak kruche ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w zależności od rozmiaru - u mnie duże rolady piekły się 45min w 180 stopniach C.
Mój farsz  to: pieczarki z cebulka i kapusta z pieczarkami - zwinięte w rolady i nacięte do połowy - po upieczeniu dokrojone plastry.

U nas na stole wigilijnym pojawiły się w tym roku:
  • barszcz czerwony
  • zupa jagodowo-malinowa
  • paszteciki
  • śledziki po kaszubsku i  z cebulą
  • karp smażony
  • chatki z piernika
  • ciasto miodowo-serowe
  • ciasto z suszonymi śliwkami
 

1 komentarz:

  1. Mam przepis na ciasto krucho-drożdżowe z samym masłem, zapisuję do wypróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń