Składniki:
- 1kg mąki
- paczka drożdzy
- 200ml śmietany
- kostka margaryny
- pół kostki miękkiego masła
- 4 jajka
- sól do smaku
Drożdże rozrobić ze śmietaną, odstawić do wyrośnięcia. Dodać do mąki z tłuszczem - posiekać nożem jak kruche ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w zależności od rozmiaru - u mnie duże rolady piekły się 45min w 180 stopniach C.
Mój farsz to: pieczarki z cebulka i kapusta z pieczarkami - zwinięte w rolady i nacięte do połowy - po upieczeniu dokrojone plastry.
U nas na stole wigilijnym pojawiły się w tym roku:
- barszcz czerwony
- zupa jagodowo-malinowa
- paszteciki
- śledziki po kaszubsku i z cebulą
- karp smażony
- chatki z piernika
- ciasto miodowo-serowe
- ciasto z suszonymi śliwkami
Mam przepis na ciasto krucho-drożdżowe z samym masłem, zapisuję do wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuńRównież dopisuje do wypróbowania
OdpowiedzUsuń53 yr old Financial Analyst Derrick Ertelt, hailing from Sheet Harbour enjoys watching movies like Death at a Funeral and Digital arts. Took a trip to Greater Accra and drives a Bentley Litre Supercharged Le Mans. ten link
OdpowiedzUsuń