Bardzo sympatyczne, proste danie - nigdy nie łączyłam marchewki z kminkiem, w ogóle marchewki (wyjątek: po grecku) z rybą, a muszę przyznać, że bardzo dobrze się z nią komponuje.
Składniki:
- 600g pstrąga łososiowego
- sól, pieprz, pieprz cayenne
- 600g marchwi
- 1 łyżka kminku
- szalotka
- oliwa z oliwek
- łyżeczka cukru
- 100g masła
Marchewkę obrać, pokroić w plasterki, szalotkę pokroić w piórka, zeszklić na oliwie z oliwek w garnku o grubym dnie lub na patelni, posolić, następnie dodać marchewkę zalać wodą tak aby przykryła marchew, przykryć, dusić ok 6-7min, następnie utłuc kminek w moździerzu dodać do garnka z marchwią razem z masłem i cukrem - odparować wodę, doprowadzić marchew do miękkości.
Rybę posypać solą, pieprzem z każdej strony, smażyć na patelni grillowej, lub zwykłe,j lecz dobrze rozgrzanej. Rybę podawać z ciepłą marchewką.
A z kiermaszu do domu wrocili z nami: Królik i Kot
Niestety Małżon nie zagląda do Lidla wcale, nie mam więc książki :( a pstrąg zapowiada się świetnie!
OdpowiedzUsuńAleż fajne te pluszaki!
OdpowiedzUsuńChyba wybiorę się do Lidla, ostatni mam słabość do Okrasy;)
Właśnie dziś zakupiłam tą rybkę, zobaczymy co z tego wyniknie:D
OdpowiedzUsuń