W końcu wypróbowałam przepis na szynkę gotowaną. Widziałam ją już gdzieś kiedyś, ale teraz wzorowałam się na przepisie z Samych Smaczków.
Przepis:
- 1-1,5 kg szynki
zalewa:
- 2 l wody
- 1/4 szklanki soli
- 1,5 łyżki cukru
- 2 łyżki musztardy
- kilka ząbków czosnku (2-3)
- liście laurowe
- majeranek, estragon - po łyżce (ja dodałam moich ulubieńców: oregano i cząber)
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty ( u mnie kilka ziaren czerwonego i kilka czarnego)
- łyżeczka ostrej papryki
Zalewę zagotować, odstawić, jak przestygnie włożyć do niej szynkę. Zagotować (wyjdzie ok 30-40min) i od momentu wrzenia 5 min. Potem odstawić na 6h (ja odstawiłam na noc), po czym ponownie gotować do wrzenia (30-40 min) + 5 min od zagotowania. Wyjąc szynkę, wystudzić i kłaść na kanapki. Szczerze bałam się takiego eksperymentu, ale wyszła krucha i bardzo smaczna. Polecam, domowa wędlina, bez polepszaczy, konserwantów.
Najważniejsze jest też to, że Futrzaki ją zjadają:)
W mojej głowie: Metallica - Astronomy
pyszna domowa wędlinka :)
OdpowiedzUsuń