niedziela, 22 września 2013

Pasty: z serkiem i rybą

Dzisiaj post śniadaniowy - mam dwie propozycje past bardzo łatwych - obie z jajkiem (ostatnio mam jakieś zapotrzebowanie na jajko - zwykle jadam jedno na 2-3 tyg.). Jedna to pasta z serkiem wiejskim, druga z rybą wędzoną.

Pasta z serkiem wiejskim

Składniki:
  • serek wiejski 1 opakowanie
  • rzodkiewka
  • jajko na twardo
  • sól, pieprz lub inne przyprawy
Jajko ugotować na twardo, rzodkiewkę pokroić na drobne kawałki, dodać do serka wymieszać, dodać pokrojone jajko, przyprawić i jeść:).



Pasta rybna
(u  mnie wędzona przez mojego Tatę - sielawa, ale może być dowolna ryba)


Składniki:
  • 4 sielawy
  • jajko na twardo
  • łyżka ketchupu
  • łyżka majonezu
  • łyżka musztardy
  • opcjonalnie cebula (z cebulą szybciej gorzknieje, ale za to jest ostrzejsza)

Mięso z ryby oddzielić od szkieletu, rozdrobnić w palcach (trochę żmudne jest przeszukiwanie małych ości), dodać pokrojone drobno jajko, dodać ketchupy, majezony i musztardy i ewentualną cebulę, wymieszac i jeść. Można sobie doprawić wedle uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz