Rolada biszkoptowa z jabłkami
Składniki:
- 7 dużych jabłek
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- cynamon, kardamon
Ciasto:
- 120g mąki
- 1/3 szkl wody
- 1/3 szkl cukru
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka zetrzec na tarce o grubych oczkach. Odcisnąc sok, zasypać cukrem i bułką tartą wymieszac i wstawić do lodówki. Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier, żółtka, wodę oraz przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód położyć zimne jabłka, posypać cynamonem, kardamonem, na jabłka wylać ciasto. Piec w 180 stopniach C przez ok.30min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto przełożyć na ściereczkę (jabłkami do góry), zawinąć w roladę i owinąć całość ściereczką, zostawić do ostygnięcia. Smacznego!
Piosenka na dziś: Florence and the Machine - Dog Days Are Over
pysznie zakręcona!
OdpowiedzUsuń