sobota, 28 września 2013

Rolada biszkoptowa z jabłkami

W końcu wypróbowałam przepis z Polska Gotuje (nr 4/2013) na roladę z jabłkami. Muszę przyznać, że jest bardzo dobre - w momencie pisania został ostatni cieniutki plasterek:) Moje małe Futrzątko zjadło po upieczeniu 3 kawałki, a to sporo:)


Rolada biszkoptowa z jabłkami

Składniki:
  • 7 dużych jabłek
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cynamon, kardamon

Ciasto:
  • 120g mąki
  • 1/3 szkl wody
  • 1/3 szkl cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka zetrzec na tarce o grubych oczkach. Odcisnąc sok, zasypać cukrem i bułką tartą wymieszac i wstawić do lodówki. Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier, żółtka, wodę oraz przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód położyć zimne jabłka, posypać cynamonem, kardamonem, na jabłka wylać ciasto. Piec w 180 stopniach C przez ok.30min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto przełożyć na ściereczkę (jabłkami do góry), zawinąć w roladę i owinąć całość ściereczką, zostawić do ostygnięcia. Smacznego!

Piosenka na dziś: Florence and the Machine - Dog Days Are Over


Jabłko z cynamonem

1 komentarz: