niedziela, 6 października 2013

Rogaliki drożdżowe

Na niedzielne popołudnie, na wyprawę, dla gości - rogaliki drożdżowe - trochę pracy i gotowe:) Lub inaczej gdy Dziecko i Monsz śpi - budzą się rogale:)


Rogaliki drożdżowe
Składniki:
  • 3 i pół szklanki mąki
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 100g masła lub margaryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 jaja + 1 na posmarowanie wierzchu rogali
    szczypta łyżeczki soli
  • 40g świeżych drożdży
  • 16g cukru waniliowego

Nadzienie dowolne - u mnie czekolada mleczna i gorzka i dżem śliwkowy

Wykonanie:
Mleko podgrzać. Z drożdży, 2 łyżeczek cukru i 2 łyżek podgrzanego mleka zrobić rozczyn. Do miski wsypać mąkę, wbić jajka - posypać je solą, dodać cukier waniliowy i mleko. Wymieszać, dodać rozczyn - wszystko razem zagnieść (jeśli będzie za rzadkie podsypać mąką), rozpuścić tłuszcz i dodać do wyrobionego ciasta - wszystko jeszcze raz dobrze wyrobić. Odstawić przykryte ściereczką na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie przygotować miejsce pracy:) ciasto podzielić na mniejsze kawałki i rozwałkować na placek. Placek rozciąć na 8 trójkątów. Nadzienie nakładać bliżej szerszego boku  i zawijać do środka. Ułożyć na blasze do podrośnięcia z 10-15min. Posmarować wierzch jajkiem, można dodatkowo posypać np. sezamem, makiem, cukrem. Piec 15-20min w 180 stopniach C. 

Wnioski:
  1. Mój dżem okazał się trochę za rzadki
  2. Czekolada gorzka jest o wiele lepsza niż mleczna (mleczną włożyłam, bo Monsz lubi)
I na koniec klasyk - Metallica - Motorbreath (w związku z 30leciem wydania płyty Kill 'em all)

1 komentarz:

  1. Na pewno skorzystam z tego przepisu:)) rzeczony Monsz i Dziecko się obudzą to zjedzą na pewno wszyściutko :))

    OdpowiedzUsuń