Rogaliki drożdżowe
Składniki:
- 3 i pół szklanki mąki
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 100g masła lub margaryny
- 1/3 szklanki cukru
- 3 jaja + 1 na posmarowanie wierzchu rogali
szczypta łyżeczki soli - 40g świeżych drożdży
- 16g cukru waniliowego
Nadzienie dowolne - u mnie czekolada mleczna i gorzka i dżem śliwkowy
Wykonanie:
Mleko podgrzać. Z drożdży, 2 łyżeczek cukru i 2 łyżek podgrzanego mleka zrobić rozczyn. Do miski wsypać mąkę, wbić jajka - posypać je solą, dodać cukier waniliowy i mleko. Wymieszać, dodać rozczyn - wszystko razem zagnieść (jeśli będzie za rzadkie podsypać mąką), rozpuścić tłuszcz i dodać do wyrobionego ciasta - wszystko jeszcze raz dobrze wyrobić. Odstawić przykryte ściereczką na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie przygotować miejsce pracy:) ciasto podzielić na mniejsze kawałki i rozwałkować na placek. Placek rozciąć na 8 trójkątów. Nadzienie nakładać bliżej szerszego boku i zawijać do środka. Ułożyć na blasze do podrośnięcia z 10-15min. Posmarować wierzch jajkiem, można dodatkowo posypać np. sezamem, makiem, cukrem. Piec 15-20min w 180 stopniach C.
Wnioski:
- Mój dżem okazał się trochę za rzadki
- Czekolada gorzka jest o wiele lepsza niż mleczna (mleczną włożyłam, bo Monsz lubi)
Na pewno skorzystam z tego przepisu:)) rzeczony Monsz i Dziecko się obudzą to zjedzą na pewno wszyściutko :))
OdpowiedzUsuń