środa, 21 sierpnia 2013

Nalewka z czerwonej porzeczki

Sezon porzeczkowy się kończy niestety, więc znów postarałam się zamknąć aromat lata w butelce:)
Aby zima była przyjemniejsza, cieplejsza powstała nalewka z czerwonej porzeczki:




  • 0,5 kg dojrzałych owoców czerwonej porzeczki
  • 0,25 l spirytusu 95%
  • 0,25 l wódki 40%
  • 130 g cukru
  • Przyprawy: laska wanilii, 3-4 goździki
 Owoce zalać alkoholem, dodać przyprawy i pozostawić w ciemne miejsce na 4-6tyg. Po tym czasie zlać nalew i zasypać owoce cukrem. Po tygodniu zlać uzyskany płyn, można znów zasypać cukrem. Połączyć wszystkie nalewy i odstawić do leżakowania, na pół roku. Na zdjęciu nalewka z ubiegłego roku. Smak jest dość ostry, bo za dużo spirytusu mi się wlało;), za to kolor piękny.
Niedługo zaproszę na nalewkę z truskawek (o cudownym zapachu), nalewkę limonkowo-miętową i nalewkę jagodowa (która jest obecnie w fazie produkcji:)).
Piosenka na dziś to: Cała Góra Barwinków - Woman, mój "świstoklik" do czasów bez problemów i zmartwień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz