Jabłkowy strudel
Składniki:
- 400g mąki pszennej
- 3 żółtka
- szczypta cukru
- 14g cukru waniliowego
- 200g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mleka
- 1kg jabłek
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu ( u mnie jedna cynamonu, a druga kardamonu + dodatkowo u mnie suszona żurawina)
- Jedno jajko do posmarowania wierzchu ciasta (o którym to ja zapomniałam:))
- Cukier puder do posypania po ostygnięciu.
Zagnieść z wyżej wymienionych składników ciasto. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć jabłka, zwinąć w rulon. Przełożyć na papier do pieczenia, wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Ja włożyłam do keksówki i jest kwadratowy, co niezbyt mi się podoba:). Piec 45min w 180 stopniach C. Jak wystygnie posypać cukrem pudrem.
Moja uwaga: nie jest mocno słodkie i szybko znika:).
Trzmiel nawet zapozował:) |
Dzisiaj w głowie i samochodzie - Staind - It's been awhile.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz