wtorek, 24 września 2013

Śliwkowy kisiel i śliwki

 Śliwki, śliwki, śliwki... pyszne o pięknym kolorze, smaku i aromacie dobrze się komponują z goździkiem, kardamonem, cynamonem, pieprzem...

Aromaty śliwkowe towarzyszyły nam kilka ostatnich dni - był kisiel śliwkowy - pyszny i banalny w wykonaniu, była zupa śliwkowa, kompot i zapasy do słoika - powidła i czekośliwka:).

Kisiel śliwkowy

  • 0,3 kg śliwek 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ok. 1 łyżka cukru
  • 3 goździki

Śliwki umyć i wypestkować. Zalać wodą, dodać goździki, podgotować aż będą się rozpadały, w zależności od słodkości i własnych upodobań dosłodzić.Można przetrzeć przez sitko aby pozbyć się skórek, można zblendować na gładką masę (bez goździków), można po prostu zdjąć skórki. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlać do gotujących się śliwek.  Gotować do bulgotania.

 śliwki z niecierpliwością czekają na przetworzenie... 

1 komentarz: