niedziela, 8 września 2013

Langosze

W piątkowe przedpołudnie zajadaliśmy się z synem Langoszami - popularna węgierską przystawką:) Są to drożdżowe placki z dodatkiem ziemniaków, smażone na oleju. Przepis z czasopisma Polska Gotuje 4/2013




Składniki:
2 ugotowany ziemniaki
20g świeżych drożdży
240ml mleka
420g mąki pszennej
szczypta soli
szczypta cukru

Dodatki:
olej do smażenia
śmietana 18%
ser zółty

U nas sos czosnkowy - łyżka jogurtu, łyżka majonezu + ząbek czosnku, trochę ostrej papryki

Ziemniaki ugnieć (najlepsze są z poprzedniego dnia). Drożdże wymieszać z odrobiną mleka. Dodać do ziemniaków razem z pozostałymi składnikami. Szybko zagnieść  ciasto  i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na kawałki. Uformować cienkie placki wielkości dłoni. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Podawać ze śmietaną i startym zółtym serem lub z sosem czosnkowym.

8 komentarzy:

  1. Nigdy czegoś takiego nie jadłam, ale wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie też nie, a eksperyment smaczny:)

      Usuń
    2. Też nigdy nie próbowałam! ale że wszelkie drożdżowe wypieki uwielbiam całym sercem, zapisuję przepis do wypróbowania!

      Usuń
  2. mmmm pychotka! a powiedz czy na słodko też były by ok??? myślę tu o dodatku jabłka, gruszki i cukrze pudrze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że tak - bo mój prywatny Monsz jadł z cukrem pudrem:)

      Usuń