poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Wielkanoc


Zdrowych, pogodnych, kolorowych Świąt życzą Futrzaki


Babka dwukolorowa

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru (ja dałem trzcinowy)
  • pół szklanki wody mineralnej gazowanej
  • pół szklanki oleju
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie przełożyć pianę z białek do żółtek i porządnie razem zmiksować.

Do tak powstałej masy wsypać cukier waniliowy, dodać aromat waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę. Powoli miksować stopniowo dodając wodę i olej. Kiedy masa ładnie nam się połączy i powstanie gładkie aksamitne ciasto należy jej połowę przełożyć do drugiej miski.

Do jednej porcji ciasta wsypujemy 3 łyżki kakao i dodajemy 1 łyżkę wody. Wszystko razem porządnie mieszamy.

Do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy na babkę wlewamy białą masę ciasta. Na górę wlewamy ciemną masę ciasta i widelcem mieszamy obydwie masy. Jest to potrzebne aby uzyskać efekt marmurka.

Piec 45 w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (źródło: Babka Marmurkowa)


Kruche ciasteczka:

400g mąki
200g masła
1 łyżka śmietany
2 jajka
szczypta soli

Wszystkie składniki zagnieść szybko, ochłodzić co najmniej 30min w lodówce. Piec w 180 C, do pożądanego odcienia:) ok 15min. (u mnie dłużej, bo lubię przypieczone)


Proces powstawania ciastek
Malujemy jajka - w swoim żywiole

mieszanie kolorów
Koszyczek








2 komentarze: