piątek, 2 maja 2014

Po polsku

Korzystając z tego, że dziś dzień flagi zamieszczam przepis na blok czekoladowy. Coś, co kojarzy mi się z wyjazdami wielkanocnymi do Dziadków, tam takie pyszności można było znaleźć. Było to moje jedno z pierwszych wyrobów w domu:) Przepis z zeszytu Mamy (prawdopodobnie od państwa S.)


Blok czekoladowy

Składniki:
  • 250g mleka w proszku pełnotłustego
  • pół kostki margaryny
  • pół szklanki mleka
  •  2 łyżki kakao
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy do smaku
  • dodatki: orzechy, rodzynki, herbatniki ( u mnie herbatniki i rodzynki)

Mleko zagotować z cukrem i kakao, dodać margarynę. Jak wszystko ładnie się połączy zestawić z gazu dodać mleko wymieszać, mogą się pojawić grudki - polecam pałkę do ciasta. Jak uzyskamy gęsta masę dodać pokruszone herbatniki i bakalie. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, chłodzić w lodówce. 

Polecam dziś (nie tylko) słuchanie Radiowej Trójki z Polskim Topem Wszech Czasów


Dzień flagi u nas w domu:)
A piosenka na dzis - Peggy Brown w wersji 2+1

3 komentarze:

  1. Ten blok to smak i mojego dzieciństwa.Zachomikujesz mi kawałek do niedzieli?;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale słodziak! a blok uwielbiałam i lubię nadal:)

    OdpowiedzUsuń