Zdrowych, pogodnych, kolorowych Świąt życzą Futrzaki |
Babka dwukolorowa
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka cukru (ja dałem trzcinowy)
- pół szklanki wody mineralnej gazowanej
- pół szklanki oleju
- 4 jajka
- szczypta soli
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie przełożyć pianę z białek do żółtek i porządnie razem zmiksować.
Do tak powstałej masy wsypać cukier waniliowy, dodać aromat waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę. Powoli miksować stopniowo dodając wodę i olej. Kiedy masa ładnie nam się połączy i powstanie gładkie aksamitne ciasto należy jej połowę przełożyć do drugiej miski.
Do jednej porcji ciasta wsypujemy 3 łyżki kakao i dodajemy 1 łyżkę wody. Wszystko razem porządnie mieszamy.
Do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy na babkę wlewamy białą masę ciasta. Na górę wlewamy ciemną masę ciasta i widelcem mieszamy obydwie masy. Jest to potrzebne aby uzyskać efekt marmurka.
Piec 45 w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (źródło: Babka Marmurkowa)
Kruche ciasteczka:
400g mąki
200g masła
1 łyżka śmietany
2 jajka
szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść szybko, ochłodzić co najmniej 30min w lodówce. Piec w 180 C, do pożądanego odcienia:) ok 15min. (u mnie dłużej, bo lubię przypieczone)
Proces powstawania ciastek |
Malujemy jajka - w swoim żywiole |
mieszanie kolorów |
Koszyczek |
Słodki chłopczyk. :)
OdpowiedzUsuńsłodki Maluch a te jajka!!! piękne! i baba smakowita :)
OdpowiedzUsuń