sobota, 14 czerwca 2014

Na ciepłe dni

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Składniki:
  • 7 średnich młodych ziemniaków
  • 2 cebule
  • łyżka mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • pieprz
  • majeranek
  • olej do smażenia

Ziemniaki i cebulę ścieramy, umieszczamy na sitku, lekko odcedzamy do miski. Delikatnie zlewamy z wierzchu płyn, skrobię pozostałą na dnie dorzucamy do ziemniaków, dodajemy resztę składników, mieszamy. Smażymy potem na złoto z każdej strony.
Niektórzy jak mój Monsz posypują cukrem, niektórzy zapijają mlekiem, a niektórzy jedzą bez żadnych dodatków (jak ja), niektórzy nie jedzą wcale - bo tak (Młode Futerko).

Na deser zrobiliśmy:








  
Dwukolorowy koktajl z:
  • truskawek
  • bananów
  • miodu
  • serka homogenizowanego naturalnego

Banana zmiksować z miodem i połową serka homogenizowanego, przelać do szklanki (napełnić ją do połowy). To samo zrobić z truskawkami, miodem i serkiem homogenizowanym - delikatnie dolać na wierzch.










1 komentarz:

  1. ukochane placki mej rodziny :) rzadko je robię bo mi potem śmierdzi ale kocham ich smak :)

    OdpowiedzUsuń