- łatwo się je robi
- składniki można zmieniać:)
- składniki są praktycznie zawsze dostępne w domu
- potrzebna jest tylko jedna miska, jedna szklanka i jedna łyżka i mikser:)
- dobrze recyklinguje lodówkę
- niepotrzebna waga
- po przełożeniu kremem budyniowym, galaretką z owocami, dzemem może smiało słuzyc jako ciasto swiąteczne
- wychodzi zawsze (tak mówi Mama)**
Składniki (na dużą blachę):
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru (dla mnie np. to za duzo, ja daję pół)
- 2 szklanki zsiadłego mleka (sprawdzone zamienniki: maślanka, jogurt naturalny, kefir, zwykle mleko, dziś np. mały serek waniliowy + mleko)
- 2 jajka
- 1 szklanka dżemu (najlepszy domowej roboty i najlepie wychodzi z czarną porzeczką, ale smiało moze byc kazdy u mnie dziś miks jeżyny i żurawiny)
- 2 łyżki kakao (u mnie 4 bo lubie:D)
- 1 łyżka cynamonu ( u mnie mieszkanka kardamonu, cynamonu i imbiru)
- 12 łyżek oleju
- 4 płaskie łyżeczki sody
Polecam!
Wszystkie składniki umieścić w misce i dobrze wymieszać.
**Moja rada aby sodę dodać już jak wszystko się wymiesza, ponieważ lubi wchodzić w reakcję z dżemowymi owocami i ciasto zaczyna rosnąc i uciekać i może się zdarzyć, że nie będzie dobrze wymieszane - tak obaliłam mit, że ciasto wychodzi zawsze, miałam wtedy 14 lat i jakoś nie wpadłam na pomysł, że można jeszcze ciasto wymieszać na blaszce, a ja upiekłam niewymieszane:))).
Gościnnie na zdjęciu pojawiły się sowy - zrobione pod wpływem zaczytania się w Zapiskach z Deszczowego Domu:). Sowy (trochę krzywe) sprawiły Futrzaczkowi wielka radosć, jedną zrobiłam dla siebie do pędraka z piosenkami dla dzieci do pracy, ale niestety została mi skonfiskowana do zabawy;).
A piosenka na dziś:
Gary Jules - Mad World
ciasta na piernikową nutę to zdecydowanie mój typ! ;)
OdpowiedzUsuńJakie puszyste! Podoba mi się to ciacho, a zwłaszcza fakt, że tak szybko się je robi :D PS Sówki są świetne! :))
OdpowiedzUsuńlubię szklankowe ciasta szczególnie te napakowane korzennymi przyprawami :) wspaniałe!
OdpowiedzUsuń