Składniki:
- 2 szklanki cukru (ja zmniejszyłam do 1 szklanki i jak dla mnie nadal za dużo:) )
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy do potraw z dyni (wg My Delicious) (2 łyżki mielonego cynamonu, 1,5-2 łyżek mielonego imbir, 1 łyżka zmielonych goździków, 1 łyżka zmielonej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżki zmielonych nasion ziela angielskiego zamiast tego użyłam kardamonu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 szklanki oleju
- 1/2 szklanki puree z dyni
- ok 8 łyżek kakao
W jednej
misce połączyć ze sobą 1 szklankę (0,5) cukru, 1 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę
przyprawy do potraw z dyni, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 1/2
jajka, 1/2 szklanki oleju i 1/2 szklanka puree z dyni. Zamieszaj szpatułką,
trzepaczką lub drewnianą łyżką. Masa powinna być gęsta, lepka i
jednolita dlatego dodaj do niej kilka łyżek wody, by uzyskać odpowiednią
konsystencję.
W drugiej
misce połącz ze sobą 1 szklanka (0,5) cukru, 1 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę
przyprawy do potraw z dyni, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 1/2
jajka, 1/2 szklanki oleju i ok 8 łyżek kakao. Zamieszaj szpatułką,
trzepaczką lub drewnianą łyżką. Masa powinna być gęsta, lepka i
jednolita dlatego dodaj do niej kilka łyżek wody, by uzyskać odpowiednią
konsystencję.
Teraz do
natłuszczonej i obsypanej odrobiną mąki formy nakładaj na zmianę po
łyżce dyniowego i kakaowego ciasta, aż do wyczerpania obu. Piecz w 180C
przez ok 50-60 minut do suchego patyczka. Ciasto wychodzi zakalcowate, ciężkie, ale smaczne:) bardzo intrygujący jest posmak przypraw). Żółte pasy tworzyło Futrzątko:)
Na jesienne pluchy:
Fantastyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńDzieki:)
UsuńPięknie wyszła Ci ta babka :) Łatki wzorcowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, Futrzątko bardzo się starało:) nawet na stole podobne powstały;)
Usuńmniam! kocham takie ciasta! a pierwsze zdjęcie... rewelacja!
OdpowiedzUsuńDziękuję, ciasto było pyszne, dużo dały te magiczne przyprawy do dyni:)
UsuńŚlicznie wygląda ten tygrysek :)
OdpowiedzUsuń