poniedziałek, 14 października 2013

Dorsz, fladra w towarzystwie

Na niedzielny obiad głośno zapowiedziałam królika, którego to kupiłam w piątek. W sobotę jednak nastąpiła zmiana planów, gdyż Teściowie wybrali się do Kątów Rybackich po świeże ryby i z tego względu w niedzielę pojawiły się rybki: dorsz i flądra. Na obiad zaprosiliśmy także Dostawców Naszych Rybek.
Do niedzielnego obiadu wino aż wołało - otwórzcie mnie:)
Dorsz i flądra zostały wyfiletowane - z dorsza powstały kotleciki, a flądra została zapanierowana w przyjemnie smacznej panierce z bloga Poezja Smaku
Dopełnieniem było białe półwytrawne hiszpańskie wino Celebro, które według wskazówek na butelce jest idealne do ryb, owoców morza (więcej na ten temat przeczytać można na stronie Klubu Celebro).



Składniki na kotlety(przepis własny):
  • 300g fileta z dorsza
  • pół bułki 
  • mleko (do namoczenia bułki)
  • cebula
  • koperek
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Panierka:
  • pół szklanki płatków kukurydzianych
  • pół szklanki bułki tartej
  • garść natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki sera (np. parmezanu)
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
Wszystkie składniki panierki umieścić w wyższym naczyniu i rozdrobnić w blenderze. Filety pokroić na drobną kostkę wymieszać z sokiem z cytryny, następnie pokroić cebulę i dodać do mięsa. Bułkę namoczyć w mleku,odcisnąć i wrzucić do ryby. Dodać koperek oraz sól i pieprz (gdyby masa była za rzadka można podsypać bułką tartą). Z masy formować malutkie kuleczki, obtaczać w panierce. Wstawić na trochę do lodówki, smażyć na złoty kolor na oliwie z oliwek.
Filety z flądry zostały osuszone na ręczniku, następnie obtoczone w mące, jajku i panierce i usmażone na złoto.
Wino białe półwytrawne hiszpańskie Celebro okazało się delikatnym, orzeźwiającym trunkiem harmonijnie pasującym do obiadu.
Na deser podałam roladę jabłkową, którą robi się ekspresowo i wszytskim smakuje - przede wszystkim mojemu Futrzałkowi, który wziął sobie pół rolady niepokrojonej i tak ją jadł:)
Utzrymując się w deserowych klimatach: Pearl Jam - Alive

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz