Do niedzielnego obiadu wino aż wołało - otwórzcie mnie:)
Dorsz i flądra zostały wyfiletowane - z dorsza powstały kotleciki, a flądra została zapanierowana w przyjemnie smacznej panierce z bloga Poezja Smaku
Dopełnieniem było białe półwytrawne hiszpańskie wino Celebro, które według wskazówek na butelce jest idealne do ryb, owoców morza (więcej na ten temat przeczytać można na stronie Klubu Celebro).
Składniki na kotlety(przepis własny):
- 300g fileta z dorsza
- pół bułki
- mleko (do namoczenia bułki)
- cebula
- koperek
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Panierka:
- pół szklanki płatków kukurydzianych
- pół szklanki bułki tartej
- garść natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki sera (np. parmezanu)
- 1 łyżeczka papryki w proszku
Filety z flądry zostały osuszone na ręczniku, następnie obtoczone w mące, jajku i panierce i usmażone na złoto.
Wino białe półwytrawne hiszpańskie Celebro okazało się delikatnym, orzeźwiającym trunkiem harmonijnie pasującym do obiadu.
Na deser podałam roladę jabłkową, którą robi się ekspresowo i wszytskim smakuje - przede wszystkim mojemu Futrzałkowi, który wziął sobie pół rolady niepokrojonej i tak ją jadł:)
Utzrymując się w deserowych klimatach: Pearl Jam - Alive
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz