Przepis oryginalny wygląda tak:
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (pominęłam ten składnik)
- 2 szklanki mąki
- 2 czubate łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru ( u mnie była to 1/3)
- 10 dag deserowej czekolady ( u mnie taka 70%)
- 125g masła
- 2/3 opakowania małego jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- łyżeczka rumu (u mnie była Whiskey)
W jednym naczyniu umieszczamy: mąkę, orzechy, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukier i czekoladę.
W drugim: masło z jogurtem, rumem i jajkami. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy.
Ciasto powstaje bardzo gęste. Foremki wypełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy ok 20min w 200 stopniach C.
Na ciepło są pyszne, czekolada jest jeszcze rozpływająca. Kozica zjadła z mlekiem, Kocur z kawą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz