Granola,chrupiąca i czekoladowa
- 125 ml wody
- 125 g cukru trzcinowego
- 100 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- 3 łyżki płynnego miodu
- 500 g płatków owsianych
- 200 g grubo posiekanych orzechów laskowych
- 100 g wiórków kokosowych
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Do rondla z grubym dnem wlać wodę i wsypać cukier. Podgrzać na małym
ogniu, co jakiś czas poruszać garnkiem, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z
ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę i miód. Mieszać aż czekolada
się roztopi. Odstawić.
W dużej misce wymieszać płatki owsiane, orzechy i wiórki. Dolać
czekoladowy syrop i dokładnie wymieszać aż każdy płatek pokryje się
czekoladą. Wyłożyć równomiernie na przygotowaną blachę. Piec 20 minut.
Po tym czasie lekko przestudzić. Granola będzie zbita w całość. Należy
ją połamać na kawałki i piec jeszcze 20 minut, w połowie mieszając.
Wyjąć z piekarnika, zostawić do całkowitego ostudzenia i przełożyć do
szczelnej puszki lub słoika.
Uwaga, może się zdarzyć, że zniknie zanim dodamy ją do mleka (jogurtu czy kefiru):) ja ze swojej wyjadałam orzechy:)
Chrupiąca lista przebojów:
2. CGB - Woman
Doskonały sposób na śniadanie:-)
OdpowiedzUsuńI za mną chodzi granola i też się czepiam :) Ale w końcu zrobię i pokusze się o wersję bezglutenową.
OdpowiedzUsuńale fajnie, że ją zrobiłaś! dla mnie jest aktualnym numerem jeden :)
OdpowiedzUsuń