Oprócz tęczowego tortu zrobiłam jeszcze Ciasto podwójnie czekoladowe i szaszłyki owocowe, krokodyla z ogórka, myszki z jajek i gwiezdne kanapki:)
Ciasto czekoladowe jest bardzo smaczne, też nie wyszło mi tak jak chciałam, blaty czekoladowe nie wyrosły tak jak powinny i miałam problem z białą czekoladą, która zaczęła mi się ważyć. Za to krem bajka:)
Ciasto podwójnie czekoladowe z Malteserami ze strony Moje Wypieki.
Składniki na ciasto czekoladowe ciemne:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
W garnuszku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
W misie miksera ubić jajka (w całości) z cukrem (końcówką do ubijania
białek), na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z
masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując. Dodać mąkę i delikatnie
wymieszać szpatułką.
Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Składniki na ciasto czekoladowe jasne:- 50 g białej czekolady
- 50 g masła
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
W garnuszku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
W misie miksera ubić jajka (w całości) z cukrem (końcówką do ubijania
białek), na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z
masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując. Dodać mąkę i delikatnie
wymieszać szpatułką.
Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Krem z mlecznej czekolady i kawy:
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka kawy zbożowej
- 350 g mlecznej czekolady, posiekanej
- 2 łyżki cukru pudru
W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, do wrzenia. Zdjąć z palnika,
dodać cukier, kawę i wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić do
jej roztopienia, co pewien czas mieszając. Wystudzić i schłodzić w
lodówce przez 12 godzin (całą noc).
Przed samym przełożeniem tortu ubić (końcówkami do ubijania białek) do
otrzymania gęstego kremu, uważając, by go nie 'przebić' (zwarzyłby się
natychmiast). Ja ubiłam blenderem, ze zwykłą koncówką (uważam za świetne rozwiązanie aby coś szybko ubić;).
Dodatkowo:
- 4 opakowania Malteserów (ok. 120 g każde opakowanie) u mnie ciasteczka oblane czekoladą ze sklepu na B (z sympatycznym owadem), ale widziałam też w sklepie na L (na cztery litery) coś podobnego, ale jak to zauważyłam to już dawno ciasto było zjedzone.
Urodzinom towarzyszyły piosenki zespołu Fasolki:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz