niedziela, 31 sierpnia 2014

Zupa jesienna

Nastrój już jakiś taki jesienny (nie wiedzieć czemu), sezon śliwkowo-jabłkowy w pełni, dlatego na obiad powstała zupa jesienna: ze śliwek, jabłka i gruszki.
  

Zupa śliwkowo-jabłkowo-gruszkowa (przepis własny)


Składniki:
  • śliwki (5-6sztuk)
  • jedno jabłko
  • jedna gruszka
  • cukier lub inne słodziki ulubione (do smaku)
  • 2 goździki, szczypta cynamonu i kardamonu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • jesienne słońce





Owoce umyć, jabłko gruszkę obrać wyjąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki. Wszystko zalać wodą, dodać cukier, goździki, podgotować. Następnie wszystko zmiksować, spróbować czy nie brakuje cukru, dodać cynamon i kardamon zagotować. W szklance z zimną wodą (w niewielkiej ilości) rozpuścić mąkę ziemniaczaną i dodać do gotującej się zupy. Dobrze wymieszać, żeby się nie zrobiły kluski - gotować z 5 min. 
 Zupę podawać z grzankami lub makaronem.
Nasz nowy nabytek - komplet talerzy z Krecikiem:)))
Zapraszam również na mój blog z ręki dziełem (moim i nie tylko) - Futrzaki kombinują

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz