Dzisiejszy dzień upływa pod znakiem ogórka:-) wczoraj zbierany, dziś upakowany w sloiki. W tym roku zrobiliśmy 24 słoiki w zeszłym połowę mniej. Oby wyszły smaczne:-).
Ogóry kiszone
Przepis własny:
-
Ogórki
-
Chrzan
-
Czosnek
-
Liście: dębu, wiśni, czarnej porzeczki
-
Koper
-
Sól kamienna najlepiej niejodowana (Kocuros zjeździł wszystkie wielkie sklepy i te średnie i nigdzie już nie było - czyli sezon ogórkowy w pełni...)
Ogórki umyć, zostawić w zimnej wodzie (niech poleżakują), w tym czasie można np wyparzyć słoiki. Poukładać ogóraski do słoików - powrzucać po kilka ząbków czosnku (ja wrzucam średnio po 4, bo lubię potem go wyjadać:) ), pokrojony korzeń chrzanu, na wierzch wcisnąć koper i po kilka liści z każdego rodzaju. Ogóry zalać wodą z solą (łyżka soli na litr wody). Zamknąć, ja zostawiłam je na 24h w domu aby trochę zmętniały(bakterie przystąpiły do pracy) i Kocuros zaniósł je do piwnicy, gdzie mam nadzieję zrobią się pyszne:)).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz